Writing Scientific Publications

ECS_scientific-papers_ksm

In science, your goal is to write a paper that is easy to understand. The art of scientific writing is not in the subtle underlying message conveyed by your prose. Instead, scientific prose is judged by how well it defines the details of the observations that you have made. In a scientific paper, however, your prose style should disappear, and the reader should marvel at the realistic, explicit, and cleanly etched picture that you have painted. To write precisely is to write without adornment. It can be an effort to recognize fluff and imprecision in your own writing, so train yourself to catch and to remove vagaries, emotion, indirectness, and redundancy (M.J. Katz, From Research to Manuscript).

Lots of tips and inspiration came from this event (http://lib.ft.ugm.ac.id/2014/10/02/berbagi-tips-menulis-di-jurnal-internasional-perpusftugm.html). Below are pdfs compilation about writing scientific papers, curated from university’s journal repositories and the great library of the Internet. Hopefully enough to feed your curiosity.

  1. Scopus Index List last updated May 2014 (complete excel file list available at http://wibirama.com/scopus/. It’s great to know that several Indonesian journals and proceedings are categorized as publications with impact factor)
  1. Effective writing and publish scientific papers (writing tips series from Elsevier’s Marine Pollution Bulletin and Journal of Clinical Epidemiology) http://bit.ly/effectivewritingpublish
  1. From Research to Manuscript by Michael Jay Katz (copied and borrowed from the great library of the Internet for low-budget researchers. If you really enjoy it, please support the author by buying this excellent book) http://bit.ly/researchmanuscriptkatz
  1. Citation and impact factor distributions of scientific journals (analysis about two-year and five-year impact factors and citation half-lives of journals published in different selected countries, published in Journal of Infometrics) http://bit.ly/citationimpactfactor
  1. Contents and time sensitive document ranking of scientific literature (a new link-based document ranking framework, as an improvement from PageRank-like ranking system, published in  Journal of Infometrics) http://bit.ly/rankingscientific
  1. Salami slicing – ethics in research and publication (taken from Elsevier’s Guide of Author. Whoops, my bad, it’s not a “salami sandwich” after all) http://bit.ly/salamislicing
  1. Common Mistakes in Writing Abstracts in English (Procedia Social and Behavioral Sciences) http://bit.ly/commonmistakeabstract
  1. Developing Thinking Skills in the Course of Academic Writing (Procedia Social and Behavioral Sciences) http://bit.ly/developingthinkingskills
  1. Authorder® (determining who should be listed as an author on a publication, and what order they should be listed) http://bit.ly/author-order

Comic illustration courtesy of http://www.nature.com/

Advertisements

How To Survive Your PhD (or Master’s Degree)

Jason Karp

EPILOG

(By Jason Karp, received his PhD in exercise physiology after 7 years of doctoral, during which he learn everything you shouldn’t do if you want to have a PhD in 4 years)

Being smart is just one part – maybe even a small one at that – of earning a PhD degree. The larger, more important part is making the right choices, being persistent and understanding how to work the system and the process.

I’ve met many people with master’s degree or bachelor’s degree in my discipline who act as if they have PhDs. They think they have tons of knowledge. They go around referring to themselves as physiologist. Sometimes, if they can, they cite the literature, thinking that impresses others.

But as I learned over the 7 years while going through the process, there is a huge difference between a master’s degree and a PhD. This difference is definitely larger than between a bachelor’s degree and a master’s degree. There’s the obvious time difference (takes 2 year or more to obtain master’s degree and 4 years or more to obtain a PhD), but time is only the minor difference. There is a large transformation that takes place over the time between your master’s degree and your PhD. You go from reading the research of others to being one of the researchers yourself. You go from reading the works of other scholars to being one of the scholars whose work is read. You go from reading the novels of others to writing your own. You go from being on the outside looking in to being on the side looking out. You go from watching the poker game to sitting at the table with your own set of chips.

Despite all the stress, frustation and anxiety that accompanies the pursuit of this degree, that’s pretty darn cool. If we knew what we’re doing, it would not be called research, would it?

 

Kayu Bakar & Laptop

Feelin’ exhausted. Mungkin karena jadwal yang lumayan penuh. Mungkin karena ketakutan saya terhadap ketertinggalan. Mungkin karena merasa insecure terhadap kehidupan. Mungkin karena teringat senyum dearest person from the past, ato mungkin juga karena interaksi dengan beragam karakter manusia. Celengan energi saya abis. Ada yang mau nyumbang, ngisi ulang?

Akhirnya? Buku selalu jadi pelarian yang paling mujarab. Ehmm, sebenernya senyum perempuan yang jadi pelarian paling mujarab. Buku, bolehlah dibilang the second closest 😀

Kisah ini bikin saya re-energized lagi. Ada seorang anak yatim piatu yang bernama Ninomiya Sontoku. Keadaannya yang tanpa penopang ini mengharuskan ia tinggal bersama pamannya yang bawel dan galak. Ninomiya diharuskan membantu pamannya mengurusi ladang. Sepanjang waktu.

Continue reading

Chicken Shit & Specialist

Photo Courtesy: From this web. Saya pernah berpikir, sebenernya apa yang sedang saya cari di dunia ini. Cieehhh… Lagi mode pertapa gunung kayanya nih. Ha3. Hussh. Serius ini pertanyaannya.. Mari kita merenung sejenak. Apakah waktu kita 24 jam tiap hari ini sudah digunakan sebagaimana mestinya? Diluar jam kerja (bagi yang bekerja, baik employee maupun self-employee), jam sekolah (bagi yang bersekolah), jam keluarga (bagi yang berkeluarga), apakah sisa waktu yang ada sudah kita manfaatkan dengan melakukan kegiatan-kegiatan berharga?

Pada suatu waktu, saya pernah menjalani lifestyle busuk super njijik i. Believe me, this is sucks. Saya sebut lifestyle ini dengan sebutan MTE. Honestly, saya paling benci (amit-amit) sama yang namanya siklus makan-tidur-eek-makan-tidur-eek-makan-tidur-eek. Terus menerus. Damn. Ngga beda jauh ama ternak. Otak jadi tumpul. Badan jadi buncit. Kehidupan sosial terganggu. Hidup tanpa misi dan tujuan jelas. Ngga tau mau ngapain. Ngga berguna buat orang sekitar. Bikin eneg yang ngliat.

Kok bikin eneg? Wajar, karena yang diliat orang-orang adalah pria dgn perut buncit, bangun tidur jam 12 siang (kaya abis kerja keras aja, padahal semalem ngga ngapa-ngapain, cuma bengong di depan laptop), sliweran ngga jelas, kecerdasan menurun drastis, diajak omong sering dongo, ngga nyambung, suka lupa mandi, bau badan busuk, tampang awut-awutan, ngga punya temen main, ngga punya pacar, kuper, tertutup, mengasingkan diri, ga punya misi, ngga punya pemasukan, masih ngemis minta duit, krisis kantong, krisis identitas dan seterusnya. Super-duper horror, sodara-sodara! Duh, ini ngetiknya aja ampe bergetar-getar saking bencinya.

I really, really hate this kind of lifestyle. And I despise it very, very much. Saya ngga tau kenapa saya bisa menjalani kehidupan ala chicken-shit macam begini, sampai akhirnya saya bertemu dengan penyala lilin saya, seorang dosen di kampus yang baru pulang ke Indonesia setelah berhasil mendapatkan gelar Ph.D nya. Kejadian ini udah terjadi beberapa tahun lalu. Saya bersyukur pernah ngobrol dengan beliau, bapak dosen yang inspiratif, karena momen itu menyelamatkan saya. Persis seperti katanya mas Iwan Setyawan di postingan lalu.

Continue reading