How To Survive Your PhD (or Master’s Degree)

Jason Karp

EPILOG

(By Jason Karp, received his PhD in exercise physiology after 7 years of doctoral, during which he learn everything you shouldn’t do if you want to have a PhD in 4 years)

Being smart is just one part – maybe even a small one at that – of earning a PhD degree. The larger, more important part is making the right choices, being persistent and understanding how to work the system and the process.

I’ve met many people with master’s degree or bachelor’s degree in my discipline who act as if they have PhDs. They think they have tons of knowledge. They go around referring to themselves as physiologist. Sometimes, if they can, they cite the literature, thinking that impresses others.

But as I learned over the 7 years while going through the process, there is a huge difference between a master’s degree and a PhD. This difference is definitely larger than between a bachelor’s degree and a master’s degree. There’s the obvious time difference (takes 2 year or more to obtain master’s degree and 4 years or more to obtain a PhD), but time is only the minor difference. There is a large transformation that takes place over the time between your master’s degree and your PhD. You go from reading the research of others to being one of the researchers yourself. You go from reading the works of other scholars to being one of the scholars whose work is read. You go from reading the novels of others to writing your own. You go from being on the outside looking in to being on the side looking out. You go from watching the poker game to sitting at the table with your own set of chips.

Despite all the stress, frustation and anxiety that accompanies the pursuit of this degree, that’s pretty darn cool. If we knew what we’re doing, it would not be called research, would it?

 

Fairness

2013-04-18_10h12_08

Alangkah enaknya mapping ke lapangan saat ini. Tinggal bawa hape yg ada GPS-nya (ga usah sewa). Tarif sepuluh ribu per hari bikin bokek :D. Cek peta bisa pake tablet segede talenan. Bisa download peta dari server segala. Foto singkapan bisa dikasi caption ala instagram atau instaplace (I’m HERE!), bikin mapper bisa narsis di lapangan :D. Tabulasi data diinput & diedit pake bejibun free apps yang bisa leluasa didownloadToday we witness the pinnacle of civilization in spatial awareness. 

Beberapa waktu yang lalu, sy ngobrol dengan seorang pengajar di kampus. Beliau termasuk pengajar yang antusias kalo diajak ngobrol tentang Sistem Informasi Geografis. Beliau cerita bahwa sewaktu mengambil program lanjutan (higher ed) di salah satu universitas di Belanda (yang terkenal bagus program SIG dan analisis spasialnya), beliau dapat kesempatan untuk magang di markas pembuat ArcGIS di Redlands, California. Mantap. Kapan ye sy bisa dolan-dolan ke kantornya ESRI…

Continue reading

United We Map!

2013-04-17_01h41_33

Today, thanks to tools such as geographic information system technology, virtually anyone can be a geographer. Anyone who use it has the potential of new discoveries every day. We can use GIS to make difference (in a better term). 

Wow. Bisa dibilang tahun ini saya makin jago dalam mapping & kartografi dibandingkan dgn diri saya sendiri tahun-tahun lalu. Practice, indeed, make perfect. Toast for myself. Lol.

Continue reading

Slay Men With Her Eyes

Image

Sembilan bulan terakhir ini hectic banget. But you know, I’m feeling alive again. Tugas bertumpuk, ujian, asistensi, aneka macam presentasi dan testing beragam software geosains bikin waktu saya penuh dengan kegiatan. Damn exhausting but I really, really enjoyed it. I’m glad that I decided taking master degree. Who’s know, tapi rasa-rasanya ini turning point hidup saya.

Tahun ini 2 tahun sisa waktu sebelum saya menginjak kepala tiga. Saya masih dalam kondisi insecure. I need new job (hopefully my dream job) & I’m still single :D Tapi saya excited. Semoga ilmu yg saya dapet dari master degree ini bisa diterapkan. Saya yakin bisa. Kepala saya jadi sedikit berisi ketimbang 2 tahun lalu yang masih otak jongos LOL :D

Trus, foto cewek diatas tuh sapa? Oh itu. Jadi ceritanya, saya lagi ngefans banget ama Saoirse (pronounced “sir-sha”) Ronan. Film-filmnya sejauh ini beberapa udah saya tonton. Hanna, City of Ember, The Lovely Bones, The Way Back & Atonement. Kayanya ada lagi yang lain, ntar malem coba hunting ah.

I really enjoy all of her scene. Banyak yang bilang klo Saoirse ini ngga cantik tapi manis. Damn hell, saya di barisan terdepan yang bilang, “Sir-sha, kamu tuh cantik dan manis!”.

Especially your beautiful blue eyes. Modified from a zen story, I dare to say ” A soldier may kill with his sword, but this girl slay men with her (blue) eyes.

Over and out. Cheers to all of you :D